Noniin. Nyt olen vähän yli kuukauden ehtinyt täällä Honkkareissa asua, ja halusin kirjoitella tänne sellaisia asioita, jotka on tullut vastaan, jotka tuntuvat näin länsimaalaisin silmin katsottuna erikoiselta. 

Työkulttuuri

Töitä täällä tehdään ja paljon. Viisi ja puoli päiväiset työviikot ovat normaalit, ja vapaita vuodessa on noin puolet siitä mitä suomessa saisi.  

Mutta vaikka tuosta saisi sellaisen mielikuvan, että työnteko olisi kauheaa raatamista, niin totuus on kuitenkin melko erilainen. 

Olen saanut sellaisen näkemyksen, että on tärkeämpää olla töissä, kuin tehdä töitä.
Tarkoitan tällä sitä, että ihmiset tulevat aiemmin töihin ja lähtevät myöhemmin, vaikka tekemistä ei oikeastaan olisi. Työntekijät usein tekevät omia juttujaan, juttelevat toistensa kanssa ja katselevat kännykästä videoita. 

Täällä myös on normaalia, että nukutaan työajalla. Olen muutamaan otteeseen huomannut, kuinka työkaveri päättää ottaa reilun puolen tunnin nokoset, ja sitten jatkaa töiden tekoa. 

En itse vielä tätä kokeillut, mutta pakkohan sitä jossain vaiheessa pitää kokeilla tätä työkulttuurin osaa.

Autoilu

Liikenne täällä on aikamoinen hullunmylly. Ajotavoista tulee lähinnä mieleen Unkarin tyyli, jossa autoilijat ajavat liian kovaa ja vaihtelevat kaistoja puolelta toiselle aina jos pienikin rakonen toiselta kaistalta löytyy.

Tästä sain hyvän kokemuksen jo ensimmäisenä päivänäni. Olimme katsomassa asuntoja työkaverin kanssa, ja kiinteistönvälittäjä oli ajamassa meitä yhdelle asunnolle. Noh, välittäjä päätti tehdä käännöksessä kaistanvaihdon katsomatta sivulle, ja suoraan läsäytti autonsa koulubussin kylkeen. Siihen jäi sitten se matka, enkä päässytkään kyseistä asuntoa näkemään. Onneksi kuitenkin osuma oli melko heikko, eikä bussissa ollut lapsia kyydissä. Ei siis vahinkoja tullut kuin autolle. Minun puoleinen ovi kuitenkin sai sen verran osumaa, että se ei suostunut kunnolla avautumaan. Piti siis potkien poistua autosta.

Vaarallisin asia kuitenkin liikenteessä on vihreät minibussit. Ne kulkevat kaikkialla, eikä ne välitä kuinka paljon muita autoilijoita on ympärillä, onko isoja käännöksiä tiessä tai oikeastaan mistään muustakaan. Nopeus on aina tasaisen tappava. 

Muutamia vuosia taaksepäin täällä oli tapahtunut vakava onnettomuus tälläiselle minibussille, jonka takia jokaiseen bussiin asennettiin näyttö, joka näyttää matkustajille bussin nopeuden. Tämän ainoa vaikutus vaikuttaa olevan se, että matkustajat pääsevät nyt kauhistelemaan alati kasvavaa nopeutta. Näissä busseissa ei ole myöskään seisomapaikkoja, vaan matkustajien on pakko istua. Tätä en kyllä ihmettele ollenkaan, sillä siellähän mummot muuten lentelisi seinille.

Onneksi näitä ei kauhean usein tarvitse käyttää, mutta joka kerta kun sellaiseen on joutunut, niin olen kyllä turvavyön laittanut, ja kireälle.

Ihmiset

Hong Kongilaisista ihmisistä voisi helposti saada kuvan, että he ovat kauhean töykeitä ja epäkohteliaita. Kun he puhuvat, niin he ovat erittäin suorasanaisia ja töksäyttäviä.

Mutta he eivät halua olla ilkeitä kun he sanovat niin. He eivät vain kaunistele asioita samalla tavalla. 

Muuten minulla ei ole ollut vielä huonoja kokemuksia paikallisista. Kaikki jotka olen tavannut ovat olleet mukavia ja auttavaisia. Usein myös ihmiset ovat tulleet kysymään, jos tarvitsen apua, tai ovat esim. ravintolassa naapuripöydän ruokailijat tulivat kertomaan minulle mikä maustekastike sopii parhaiten minkäkin lihan kanssa. Kaupoissa ja ravintoloissa työntekijät ovat myös olleet erittäin avuliaita, mutta se varmaankin koska he haluavat auttaa tälläistä tietämätöntä tumpeloa. 

Yksi asia mitä oletin enemmän tapahtuvan oli tuijotus. Tietenkin joissain tilanteissa tulee tuijotuksia, mutta ei ihmekään, kun kaksi päätä pidempi länkkäri tulee samaan hissiin. Muuten en ole huomannut liikaa tuijotuksia kadulla.  

Ainut asia, mikä on kaikista häiritsevin varsinkin minunlaiselle suomalaisen jonotus kulttuurin ammattilaiselle. Täällä hajurako seuraavaan ihmiseen on huomattavasti pienempi kun se 1.5 metriä mihin olen suomessa tottunut. Muutamaan otteeseen tapahtunut niin, että olen jonossa jättänyt kohteliaisuus raon seuraavaan jonottajaan, ja se on selvästi tarkoittanut, että siinä on  vapaa paikka, sillä siihen sitten on änkenyt kaksi kiinalaista. Noh, omahan vikani kun en paikkaani pitänyt.

Rikos ihmisyyttä vastaan.

Sitten näin loppuun voin kertoa asian joka on ärsyttänyt minua kaikista eniten. 

Liikennevalot.

Tämä kaupunki selvästi ei ole tehty jalankulkijoille. Jokainen suojatie on suunniteltu niin, että joutuu odottamaan mahdollisimman paljon. Yhden tien ylitys on jaettu kahteen osaan ja kummallakin osalla on omat valot. Ensin odotat vihreää valoa, että pääset yhden kaistan yli tien keskusosaan. Sitten odotat seuraavaa valoa, että pääset toisen kaistan yli. Nämä on suunniteltu niin, ettet ikinä pääse kerralla tien yli, vaan keskellä on pakko odottaa. Ja joku nero on selvästi laskenut kävelymatkan ajan yhdestä ylityksestä seuraavaan, sillä joka kerta kun uudelle ylitykselle pääset, niin se on punaisella. 

Hyvänä esimerkkinä tästä on työmatkani. Alun perin menin lyhyintä reittiä kävellen töihin, joka vei minut usean kävelytien yli. Työmatka oli keskimäärin noin 25 minuuttia. Ärsyynnyin sitten tähän jatkuvaan vihreän valon odotteluun, ja päätin vaihtaa reittini uuteen, joka kiertää paljon pidemmältä. Nyt ylityksiä on enää 2 ja matka kestää hieman yli 15 minuuttia…

Tämän systeemin kehittäjä joutaisi linnaan.

Advertisement